‘Kepada yang buat kertas SPM Sejarah, ni haaa bu*** mak kau!’ – Pelajar bengang soalan exam tanya pasal sejarah Singapura

Tular video di media sosial menunjukkan seorang pelajar meluahkan rasa bengangnya terhadap kertas peperiksaan subjek Sejarah kerana mengandungi soalan mengenai negara jiran, Singapura.

Dalam video berdurasi 36 saat itu, pelajar berkenaan menyelar pihak yang membuat kertas peperiksaan subjek berkenaan kerana baginya tiada kepentingan untuk pelajar mengetahui hal-hal Singapura.

“Kepada yang buat kertas SPM Sejarah, ini ha b**** mak kau! Apa l***** masuk (tentang) Singapore b***? Orang tak baca (pasal Singapore) anj***!

“Singapore kepala b**** kau Singapore! Kau ingat aku kisah ke dengan Singapore tu b****?! Singapore tu dahlah miskin, air pun pakai air Malaysia. Bangang, tiba-tiba nak kena baca pasal dia pulak.

“Lepas tu nasionalisme la, perlembagaan la, kepala lan***! Buat penat je aku baca, tak masuk pulak!” katanya yang kemudian ditolak oleh salah seorang rakannya yang dipercayai tidak berpuas hati dengan kata-kata biadabnya itu.

Di media sosial, netizen menyelar pelajar terbabit yang dikatakan biadab dan perbuatannya bukan hanya memalukan diri tetapi turut memalukan ibu bapanya.

“Nak tengok masa depan negara, tengok generasi sekarang ni macam mana. Bangsa lain lagi makin hebat dari bangsa sendiri. Sebab itu orang suruh belajar rajin-rajin, bukan belajar satu benda je,” kata Muhd Zaihan.

“Dah kena panggil esok, tau menangis dan merengek. Harap Lembaga Peperiksaan Malaysia (LPM) jangan pandang enteng kes macam ni. Perlu report sebab dia menghina LPM tu,” kata Sulaiman.

“Dik, Malaysia ni luas dik. Dari penjajahan Portugis, Jepun sampai ke Kolonial British. ASEAN pun sama, sejarah Malaysia juga. Nasib baik soalan keluar tu soalan Singapore. Cuba bayangkan kalau yang keluar itu resolusi MAPHILINDO atau bentuk penentangan terhadap pembentukan Malaysia oleh negara jiran,” kata Nuraziman.

Semakan di laman TikTok juga mendapati, individu yang bertanggungjawab memuat naik video tersebut juga telah menyahaktifkan akaunnya.

Sumber: Kami Pengguna Jalan Raya

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*